Nu kan Scandi Byg oplyse bygherrer om klimapåvirkningen allerede i tilbudsfasen
Pris er ofte det største konkurrenceparameter, når entreprenører giver tilbud på nye byggeprojekter. Men som følge af de konstant skærpede klimakrav til byggeriet begynder livscyklusanalyser (LCA’er) også at spille en markant større rolle. Derfor har modulproducenten Scandi Byg de seneste mange måneder arbejdet på at kunne lave en LCA-screening af projektet allerede i tilbudsfasen, og fra sidst på året 2024 bliver det nu en fast del af virksomhedens tilbudsgivning.
Prisen er ifølge modulproducenten Scandi Byg det største konkurrenceparameter, når der gives tilbud på byggeprojekter. Men som følge af de konstant skærpede klimakrav til byggebranchen mærker virksomheden nu, at bygherrer i langt højere grad efterspørger tal på byggeriets miljøpåvirkning og ressourceforbrug. Derfor har Scandi Byg udviklet en ny løsning, så projektets LCA som noget helt nyt kan oplyses allerede i tilbudsfasen.
– Normalvis inkluderer man kun LCA’en i et tilbud ved helt særlige omstændigheder, da det er meget ressource- og omkostningstungt at udregne. Det har vi gerne villet ændre på, og over en lang periode har vi derfor arbejdet på et kalkulationsprogram, der gør det muligt at lave en LCA-screening allerede, når vi giver tilbud. Det bidrager dels positivt til miljøet, da en bygherre således fra start har kendskab til byggeriets miljøpåvirkning og kan gøre en indsats for at ændre den, og dels vores mulighed for at være en endnu mere attraktiv og relevant sparringspartner for vores kunder, fortæller salgsdirektør i Scandi Byg, Flemming Dalgaard.
Konkret betyder det, at Scandi Byg i deres kalkulationsprogram nu har integreret en LCA-beregning. Når der således indtastes mængder og typer af alt fra facader og gulve til fodlister og vinduer, så regner programmet ikke kun prisen på byggeprojektet ud, men det giver også et relativt præcist pejlemærke på, hvor meget byggeriet belaster miljøet samlet set.
– Der har ligget et kæmpe forudgående arbejde for, at vi er kommet hertil. Hvert eneste byggevares miljøvaredeklaration (EPD) er plottet ind i programmet, så det automatisk fortæller os den samlede LCA. Det betyder, at vi kan blive langt mere konkrete i de tilbud, vi giver, og samtidig er det markant hurtigere og mere effektivt, når vi indgår i den videre forhandling af aftalen, fortsætter Flemming Dalgaard.
Første på markedet
Det er rådgivningsvirksomheden CALCA der har hjulpet Scandi Byg med LCA-integrationen. Her har man ønsket at gøre det mere tydeligt, hvad CO2-udledning koster, og hvad der konkret kan gøres for at reducere den.
– Det bliver nu meget nemmere for Scandi Byg at få overblikket over sammenhængen mellem pris og CO2-udledning. De kan give et tilbud på et projekt ud fra bygherres ønsker og vise, at valgene i sidste ende kommer til at betyde en udledning på for eksempel 6 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter. Ønsker bygherren så, at LCA-beregningen kommer under 6 kilo, er det nemt at tage en snak om, hvor der kan optimeres for at komme derunder – og hvad det i sidste ende vil betyde for prisen, forklarer Christoffer Aaby, rådgiver og stifter af CALCA, og fortsætter:
– I stedet for at få en rådgiver til at lave beregningerne i tilbudsfasen kan Scandi Byg således nu selv vurdere det, og det betyder blandt andet, at risikoen for at skulle omprojektere senere minimeres. Scandi Byg er uden tvivl firstmovers på markedet, men min klare forventning er, at flere virksomheder vil få øjnene op for det og komme til at prioritere det i løbet af de kommende år.
Første step for Scandi Byg er, at LCA-beregningerne nu lever op til byggekravene, der gælder frem til 1. juni 2025, hvor byggepladsen og transporten hertil endnu ikke medregnes. Næste step bliver at integrere den del i LCA-screeningen også.